Nu bliver det endnu nemmere at servicere ventilationsanlæg med EC-ventilatorer. ebmpapst har udviklet et display til at sætte udenpå anlægget, så driftsdata, fejl m.m. er lige til at aflæse på stedet. De første er sat op på Nordsjællands Hospital – Frederikssund.

ebmpapst har sammen med LScontrol udviklet branchens første display designet til ebmpapst EC-ventilatorer. Displayet monteres uden på anlægget. Via fire menuer er der så adgang til en række data om anlæggets drift. Det gælder blandt andet hastighed, energiforbrug, antal driftstimer og temperatur.

Aflæs data på stedet
”I takt med at flere og flere AC-ventilatorer skiftes ud med EC-ventilatorer, vil teknikere, servicefolk m.fl. gerne kunne aflæse data på stedet, når de tilser anlægget. På de gamle AC-ventilatorer sidder der et display på frekvensomformeren, men med EC-teknologien, hvor styringen er integreret i motoren, sendes data direkte til CTS-systemet.

Det har fået mange servicefolk til at efterspørge en mulighed for at kunne aflæse data på stedet. Den løsning har ebmpapst nu leveret med det nye display, der bruger et RS485/Modbus RTU interface”, oplyser Frank Hansen, Energi og Miljøteknik. Frank Hansen har installeret de første displays på de EC-drevne ventilationsanlæg på Nordsjællands Hospital – Frederikssund. Her skiftes 38 AC-ventilatorer ud med EC-ventilatorer som led i et omfattende energispareprojekt.

”Displayet gør det meget nemmere at tjekke status på anlægget, og om der har været fejl eller alarmer. Det kan også leveres med et indbygget SD-card, hvor data kan gemmes, og som teknikeren nemt kan tage ud og overføre data derfra og analysere dem på sin egen computer”, siger Frank Hansen. Displayet kan både bruges på nye anlæg og på tidligere AC-anlæg, der er blevet renoveret med EC-teknologien. Det kan også monteres efterfølgende, men da der skal trækkes ledninger fra ventilator til display, er det naturligvis nemmest at installere ventilator og display samtidig.

Menuerne i displayet er tilgængelige på engelsk, tysk, svensk og dansk. embpapst forventer at sælge løsningen til flere lande. Blandt andet fra New Zealand, Australien og Storbritannien har der været interesse.

I tråd med ecodesigndirektivet
Også i forhold til EU’s ecodesigndirektiv – med henblik på at nedbringe produkters energiforbrug – er ebmpapst modbus displayet en positiv nyhed, bemærker Torben Lintrup Kirkholt, adm. direktør for ebmpapst Denmark.

”Direktivet skærper i 2016 og igen i 2018 kravene til ventilationsanlæg blandt andet med hensyn til konstruktion og synlige alarmer. Derfor vil det være et stigende behov for at kende anlæggets status og energiforbrug og nemt kunne aflæse disse data”, siger Torben Lintrup Kirkholt.

 


 

Modbus Display viser bl.a.

  • Hastighed på ventilatorerne både i omdrejninger og i procent af den maksimale hastighed
  • Energien som effekt (kW) og forbrug (kWh)
  • Registrering af fejl og alarm på anlægget
case

Case Study

Med et Modbus Display er det endnu nemmere at servicere ventilationsanlæg
med EC-ventilatorer.

Download PDF
Nyt display til EC-ventilatorer