I SuperBrugsen i Skælskør snurrer ventilatorerne lystigt i alle køleskabe og frysediske og sørger for at holde den rigtige temperatur til mælk og kød og alle andre madvarer.

Midt i butikken står kølemøbel nr. 4 med sit indhold af hakket oksekød og medisterpølse. Møblet er 14 år gammelt, 12 meter langt og ligner alle de andre kølemøbler i butikken. Men nede i bunden, skjult under kød-bakker og bundplader, er der netop blevet installeret 12 nye iQ-motorer, der med et snuptag har løftet møbel nr. 4 op i superligaklassen.

Det tog kun 4 timer for 2 kølemontører fra VVS- og køle-firmaet Kurt Riishøj i Slagelse at skifte de 12 Q-ventilatormotorer til nye iQ-motorer. Udvendig ser de ud præcis som de gamle Q’er, hvilket gør det meget enkelt at lave udskiftningen. Men man skal ikke lade sig narre af det diskrete ydre, for indvendig er iQ-motoren en toptrimmet racehest – en intelligent motor, der tilpasser energiforbruget efter opgaven, så der ikke går noget til spilde. Og det kan aflæses direkte på el-måleren.

En god forretning
– Vi har målt strømforbruget på møbel 4 både før og efter udskiftningen, og vi kan se, at forbruget næsten er halveret, fortæller brugsuddeler Poul Holm begejstret.
For kølemøbel nr. 4 betyder det en årlig besparelse på 4.152 kr. med de nuværende el-priser. Det vil sige, at udgifterne til at skifte fra Q til iQ – med indkøb af de 12 motorer og arbejdsløn til udskiftningen – er tjent hjem i løbet af 2-3 år.

Det er mange år siden, Poul Holm begyndte i at tænke i besparelser på strømforbruget, f.eks. var butikken i Skælskør en af de første, der fik sat skydelåger på fryse- og kølemøblerne for at holde på kulden. Det gav en årlig besparelse på ca. 175.000 kr.

Nu er det ventilator-motorerne i butikken, der står for tur.
Der er i alt ca. 100 ventilatorer i SuperBrugsen i Skælskør, og hver og en er drevet af en lille strømslugende Q-motor, der godt nok er billig i indkøb, men meget dyr i drift. Og det skal der nu gøres en ende på, har brugsuddeler Poul Holm besluttet. Frysediske og køleskabe vil et efter et blive tømt, så montørerne kan komme til ventilatorerne og skifte fra Q til iQ – jo før jo bedre. Det er nemlig en god forretning.

Kølemøbel 4 i SuperBrugsen

Strømforbrug før: 0,6112 KW pr. time
Strømforbrug nu: 0,3212 KW pr. time
Besparelse i strømforbrug: 47,54 %

Årsforbrug før: 8459 kr.
Årsforbrug nu: 4307 kr.
Besparelse pr. år: 4152 kr.

Fra Q til iQ

Der kan være op til 70% at spare ved at skifte fra Q til iQ i køledisken i supermarkedet.

Læs mere →

SuperBrugsen finder guld i køledisken